tantra-slovenijaMasaže včasih in danestanra-slovenija

 

 

Obstajajo znanja, ki so jih nekatere kulture razvile pred tisočletji in so bila dolgo spregledana. To so znanja, ki postavijo človeka na višji nivo razumevanja, dojemanja okolice in samega sebe v prostoru in času. Staroselci v amazonskem pragozdu, še vedno znajo živeti vzporedno z naravo in v globokem duhovnem svetu in to brez kakršnega koli škodnega vpliva na okolico in na ostale vrste. Prav tako so avstralski aborigini gradili svojo kulturo na duhovnem povezovanju in v harmoniji z naravo. Vsekakor so pa v zgodovini duhovnosti najdlje prišle azijske kulture, ki so s svojo duhovnostjo, filozofijo in nemalokrat religioznimi razlagami spremljale celotno obdobje v življenju posameznika. Kot skupen imenovalec vseh oblik najrazličnejših duhovnosti je pa dejstvo, da sta fizično telo in njegova duhovnost v soodvisnosti in v kolikor pride do odstopanj v povezovanju, pride do motenj v pretoku energije in posledično motenj v delovanju celic, organov in celega telesa.

Preroki (Mesaje) številnih ver po svetu so že davno ugotovili, da vključevanje različnih tehnik meditacij v sklop obrednih procesov pomaga ljudem pri vsakodnevnih stresih in psihozah, kar posledično vodi do boljšega počutja in s tem večji pripadnosti neki religiji. Pozitivno mišljenje v okolju zavedanja, so tisti atributi, ko človeku dajejo nov zagon, uravnoteženost in notranji mir.

TANTRA masažne tehnike so se razvile s proučevanjem najmočnejših energij, ki ohranjajo človeško vrsto, zato je toliko pomembneje, da te energije v sebi prepoznamo, jih vzdržujemo v ravnovesju in kanaliziramo sebi v prid. S prakticiranjem TANTRA masaž, pridemo na višji nivo medsebojnega povezovanja na duhovnem nivoju. TANTRA ne loči posameznih organov in gleda telo kot celoto, zato prihaja nemalokrat do zadrege, zaradi neposrednega dotika s kožo nasprotnega spola, kar je pa pogoj za izmenjavo energij. Izkušen terapevt TANTRA masaž nudi stranki tisto sprostitev, ki jo le redko lahko dosegamo pri drugih zvrsteh masaž, zato je toliko bolj potrebno zaupanje med terapevtom in stranko v procesu izvajanja same masaže. Prav tako je TANTRA masaža lahko enkratno sproščanje in erotična predigra med partnerjema in redno prakticiranje vodi do poglobljenih medsebojnih odnosov med partnerji ter odkrivanju novega carstva čutil.

MASAŽE – VČASIH IN DANES

Sama beseda izhaja iz latinske besede “massare“ kar pomeni gnetenje, ali pa iz arabske besede „mas“ ki govori o pritiskanju. Besedo „massage“ je prvič uporabljena v francoski literaturi leta 1813 (Lepage). Resnično pa masaža obstaja že iz pradavnine, saj so ljudje bolne dele telesa božali, gnetli, raztegovali in na obolele dele telesa nanašali različna zdravilna zelišča, ter jih z gnetenjem vtirali v kožo. Podatki o masažah izvirajo že 3.000 let pred našim štetjem s področja Azije. Razvoj masaže na Kitajskem je potekal vzporedno z razvojem tradicionalne medicine in akupunkture, ki je imela posledično vpliv na pričetek nove masažne tehnike Shiatzu na Japonskem (Shi-atzu = pritisk s prsti)

Masažo so uporabljali tudi Egipčani, Asirci, Perzijci, Rimljani in Grki (Hipokrates in Galen) kot metodo uspešnega zdravljenja. Prve zapise o športni masaži omenja v svojih medicinskih zapisih grk Oribasius, osebni terapevt rimskega cesarja Julian de Apostate iz 4.stoletja našega štetja. Ustanovitelj tako imenovane napredne masaže in kinezoterapije, pa je bil šved Per Henrik Ling v 18.stoletju, zato se klasična masaža imenuje po njemu tudi švedska masaža.

V različnih kulturah so se razvile tudi različne tehnike masaž, tako da lahko naštejemo nekaj najbolj popularnih masaž, ki jih ljudje danes prakticirajo za svojo sprostitev.

  1. Klasična ali švedska masaža

Vključuje mehke in dolge gibe ter tapkanje v ritmičnem zaporedju po mišicah, kar privede do sprostitve tonusa in lagodnega učinka na telo.

  1. Terapevtska masaža

Potek in izvedba terapevtske masaže je enaka kot pri klasični, le da se pri tej masaži posveča posebna pozornost obolelim predelom lokomotornega aparata.

  1. Limfna drenaža

Ročna limfna drenaža je tehnika oziroma terapevtska metoda, s katero odpravljamo odvečno tekočino iz medceličnih prostorov. Tehnike limfne drenaže izvajamo s počasnimi, nežnimi ponavljajočimi gibi.

  1. Športna masaža

je specializirana masaža namenjena tako rekreativcem kot vrhunskim športnikom. Tehnike športne masaže se osredotočajo na posamezne mišične skupine, aktivne v različnih športih. Služi pripravi in ohranjanju športnikove forme, izboljšanju psihofizičnega stanja ter preprečevanju in odpravi možnih poškodb.

  1. Masaža z olji ali aromaterapija

je ena izmed oblik klasične masažne tehnike z uporabo masažnih olj. Pri tovrstni masaži se uporabljajo eterična olja rastlin. S temi povečamo zdravilne učinke in dosežemo občutek sprostitve in obenem olja zelo ugodno vplivajo na samo kožo.

  1. Shiatzu japonska masaža

Pri tej masaži terapevt uporablja raznovrstne ritmične pritiske na določene točke telesa. To so akupresurne točke, ki sledijo meridianom.

  1. Refleksna masaža stopal

Gre za masažo, ki temelji na pritisku refleksnih točk na stopalih, kjer se nahaja na tisoče bio-električnih živčnih končičev. Ponekod to tehniko izvajajo tudi na rokah in ušesih. Pritisk na določeno točko sproži odziv v ustreznem delu telesa, zato pravijo tudi, da se z refleksologijo vzpostavlja zveza med umom in telesom.

  1. Tradicionalna tajska masaža

Je kombinacija masaže, akupresure, različnih položajev joge in raztezanja. S tovrstno masažo telesa napetosti in močne bolečine izginejo, nadomestimo pa jih z novo energijo in sprostitvijo. Masaža stimulira kroženje krvi in limfe ter izboljšuje pretok energije.

  1. Tantra masaža

Za tiste, ki jim je duhovnost blizu, predstavlja tantra poleg fizične združitve predvsem duhovno povezanost s partnerjem ali terapevtom in vstopanje v polje transcendence.

  1. Senzualna, erotična masaža ali masaža telo ob telo

Pogoj za kvalitetno izvajanje erotične masaže je dobro predznanje klasične masaže in aromaterapije, saj so pri erotični masaži vključeni številni elementi klasične masaže. Poznamo več vrst erotičnih masaž kot so; Body2Body, 4-ročna sinhrona masaža z dvema maserkama, masaža z milnico itd. Je pa seveda dejstvo, da pri erotični masaži odigra svojo vlogo tudi maserka ali maser s svojim telesom in osebnostjo, ki pa mora biti atraktivno, estetsko in energetsko napolnjeno. Erotična masaža se navadno konča s Happy end-om.